“Kyћa Марка Стојановића на углу Кнез-Михаилове и Париске”,

Стари Град, Београд, децембар, 2003.

Jедно од здања које се налази у овогодишњем општинском програму за рестаурацију фасада је зграда у Кнез-Михаиловој 53-55 у којој се налази Академија ликовних уметности. Зграду је око 1885. године пројектовао архитекта Константих Јовановић, син чувеног српског фотографа Анастаса Јовановића. Наручилац пројекта био је угледни београдски адвокат и вицегувернер Народне банке Србије Марко Стојановић. У приземљу су се налазили дућани, а на спрату стан раскошног ентеријера. Зграда је имала, а и данас има, изузетан положај – налази се на крају репрезентативне градске улице. Главна фасада гледа на Кнез-Михаилову, а бочне су оријентисане према Калемегдану, односно Рајићевој улици.

И монументална фасада и раскошан ентеријер сврставају ову зграду међу најбоља остварења београдске стамбене архитектуре. Kyћa није дуго свом власнику служила за становање. Извесно време се у њој налазио аустроугарски конзулат, а најдуже у њој бораве студенти Академије ликовних уметности. За Марка Стојановићa је архитекта Константин Јовановић пројектовао још једну, мању кyћy за становање – у Париској улици број 15. Та кућа пројектована је 1899, а подигнута наредне, 1900. године. Она је обликована по угледу на кућу Косте Миленковића у Змај-Јовиној улици и значајна је за формирање амбијента у овом изузетно значајном делу Београда.

Занимљиво је да се Марко Стојановић страсно и успешно бавио фотографијом. Hије био једини међу познатим јавним личностима које су се огледале у овој делатности. Са више фотографија учествовао је 1901. године на првој аматерској фото изложби у Србији. Његов фотографски опус представља драгоцено сведочанство о личностима и животу Београда крајем 19. и почетком 20. века.

На фотографији Исака Левија у позадини се види кућа Марка Стојановића, а у предњем плану је он између даме и господина са шеширом