Cilj projekta

Cilj projekta Digitalizacija avangardnog umetničkog nasleđa Fakulteta likovnih umetnosti u Brogradu – Kabinet Čuda FLU, jeste stvaranje digitalne Baze i Sajta, koji predstavljaju savremenu interpretaciju Kabineta kurioziteta, pošto digitalno prikazaju selekciju avangardnih umetničkih dela 20. i 21. veka, od kojih se neka čuvaju u Zbirci FLU, a druga su avangardni radovi koje su stvarali autori, koji su radili, studirali ili posećivali Akademiju/Fakultet likovnih umetnosti, od njegovog osnivanja 1937. godine do danas.

Digitalna baza i sajt sadrže digitalne fotografije, video i tekstualni materijal, kao i digitalizovanu arhivsku i bibliotečku građu FLU (dokumenta, katalozi, časopisi, publikacije, pres klipig, fotografije), što se odnose na avangradne pojave koje su obeležile život i rad na Akademiji/Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Kabinet čuda ≤ Avangarda

Autorka teksta: Adrijana Turajlić, master istorije umetnosti

Kabinet čuda i avangarda su dve pojave nastale u rasponu od nekoliko vekova, sa različitim ciljevima, ali sa sličnim idejama. Iako je među njima mnogo lakše naći razlike nego sličnosti, ono što ih povezuje jeste istovetan način mišljenja njihovih tvoraca i propagatora, što se odnosi na različite sfere, koje su razdvojene dubokim vremenskim jazom.

KRATAK OSVRT NA AVANGARDNO STVARALAŠTVO PROFESORA FLU (Ljubomir Ivanović, Zora Petrović i Stevan Knežević)

Autorka teksta: Milica Krstonošić, istoričar umetnosti

Avangardne tendencije u umetnosti veoma često se definišu kao manje ili više promišljena opozicija ustaljenim, opšteprihvaćenim vrednostima, sa agresivno zastupanim stavovima. Ipak, postoji i ono određenje avangardnog usmereno na njegovo poreklo u karakteru osobe koja živi i stvara na način koji je svrstava u okvire naprednog i predvodništva.

Učesnici

Učesnici u realizaciji projekta u 2016. godini (redosled po azbučnom redu):

Olivera Erić, doktor teorije dramskih umetnosti, medija i kulture

Milan Kralj, magistar slikarstva

Milica Krstnošić, istoričar umetnosti

Milica Lapčević, magistar slikarstva

Nevena Popović, magistar vajarstva

Nataša Popovska, istoričar umetnosti

Adrijana Turajlić, master istorije umetnosti

Vladimir Šojat, video i filmski montažer

Odgovorno lice za projekat
red. prof. Dimitrije Pecić, dekan FLU

Zahvaljujemo zaposlenima na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, koji su pomogli realizaciji ovog projekta (redosled po azbučnom redu):

Isidora Mitrović Angelovski

Bojana Burić

Slađana Garapić

Katarina Zarić

Vesna Jakšić

Tia Knežević

Milena Mihaljica

Dragan Poštić

Jelena Stefanović

Ljiljana Tašić

Slavica Trailović

Dragan Coha

Siniša Šešum

Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, Knez Mihailova 53